To najlepszy patent na jednogarnkowy obiad, jaki ostatnio wpadł w moje ręce. Spróbuj, a nie pożałujesz
Dania jednogarnkowe należą do moich ulubionych. Zwykle są szybkie, a po ich przygotowaniu nie ma zbyt wielu naczyń do posprzątania. Indyjskie curry z kurczakiem też okazało się wyjątkowo proste. Choć zwykle przepisy z długą listą składników mnie odstraszają, tym razem się skusiłam. Nie pożałowałam.
Curry to proste danie jednogarnkowe
To indyjskie danie przyrządzam w jednym naczyniu. U mnie zwykle jest to spory garnek, który daje mi pewność, że zmieszczę wszystkie produkty i nic się nie wychlapie. Przed rozpoczęciem lubię pokroić wszystkie produkty, które tego wymagają. Potem muszę już tylko wrzucać je w odpowiedniej kolejności. Polecam zastosować tę taktykę przy gotowaniu curry z kurczakiem – będzie ono szybsze i spokojniejsze.
Przepis: Curry z kurczakiem i warzywami
Aromatyczne danie jednogarnkowe dla całej rodziny.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Indyjska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 500 g filetu z kurczaka
- 1 średni batat
- 400 g kalafiora
- 1 mała cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 3 cm korzenia imbiru
- 1 łyżka mąki
- 200 ml passaty pomidorowej
- 200 ml mleka kokosowego z puszki
- 2 łyżeczki przyprawy curry
- ½ cytryny
- pieprz
- sól
- 3 łyżki oleju rzepakowego
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówKurczaka oczyść pokrój w kostkę. Oprósz solą i pieprzem, wymieszaj z przyprawą curry. Natrzyj go też 1 łyżką oleju rzepakowego i odłóż do krótkiego zamarynowania. Imbir oraz czosnek obierz, zetrzyj razem na tarce. Cebulę pozbaw łupiny i posiekaj. Kalafiora opłucz, podziel na niewielkie różyczki. Batata obierz i pokrój w niewielką kostkę. Z cytryny wyciśnij sok.
- Przygotowanie curry z kurczakiemNa dnie głębokiego garnka rozgrzej 2 łyżki oleju rzepakowego. Zrumień delikatnie pokrojonego kurczaka w przyprawach. Przenieś go na chwilę na talerz i wrzuć cebulę oraz imbir z czosnkiem. Smaż przez 2-3 minuty. Dodaj batata oraz kalafiora. Smaż wszystko na średnim ogniu około 5 minut, w razie potrzeby podlewając odrobiną wody, by warzywa nie przywarły. Wlej passatę pomidorową i wrzuć kurczaka. Gotuj przez 5 minut, a następnie wlej mleko kokosowe. Podgrzewaj jeszcze przez chwilę, aż całość wyraźnie zgęstnieje. Dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Jak podawać indyjskie curry?
Pełne aromatu danie wymaga prostych dodatków. Najlepiej sprawdzi się biały ryż ugotowany na sypko. Jeśli chcecie, by potrawa była nieco zdrowsza, możecie postawić na inne odmiany ryżu, ale uwzględnijcie fakt, że ich czas gotowania jest znacznie dłuższy.
Dla efektu świeżości warto też posypać curry posiekaną kolendrą lub natką pietruszki. Jeśli lubicie ostrzejsze potrawy, możecie również skusić się na dodanie posiekanej papryczki chili.
Wskazówki dotyczące gotowania curry z kurczakiem
Przed przystąpieniem do gotowania potrawy wato schłodzić mleko kokosowe. Wtedy na patelnię będziemy mogli dodać je w postaci gęstego musu. To pomoże nam prędko zagęścić danie i tym samym unikniemy zbyt długiego gotowania warzyw i mięsa.
Batat możecie zastąpić innym słodkim warzywem np. marchewką lub dynią. Możecie też wrzucić podgotowane ziemniaki, ale wtedy warto dodać odrobinę cukru czy syropu klonowego, by zbalansować smak curry.
Indyjskie danie będzie smaczne także wtedy, gdy zamiast imbiru i czosnku skorzystacie z gotowej pasty curry. Polecam czerwoną z dodatkiem papryczki chili. Dozujcie ją tylko ostrożnie, bo gotowe wyroby potrafią mieć iście azjatycki poziom ostrości. Jedzenie pikantnego curry w ciepły dzień niekoniecznie będzie przyjemne.